Добре дошли в Merudii.com - кулинарният портал!

Как се готви патладжан

20.10.2009

Когато купуваме патладжан, избираме средно големи, защото много големите имат повече семена и са по-горчиви.

Горчивината на патладжаните се премахва, като преди приготвянето им се нарязват, посоляват се обилно и се оставят да престоят около 30 минути. След това се измиват добре със студена вода и се подсушават със салфетка.

При пържене на патладжан, за да не поемат много мазнина, използваме по-малко олио. Намазваме добре загретия тиган с мазнина и пържим патладжана, като го обръщаме често.

За да не поемат много олио при пържене, потапяме преди това в леко разбит белтък.

Коментари

  • Suzana Nesheva каза на Nov 08, 2010:
    Ot taka izparjenia patladjan stava vkusna musaka. Pravish si planka ot 6-700 gr. kayma, edin izpechen i nakaltzan patladjan, 1 yaitze, cher piper, magdanoz,sol, malko vegeta i edna sup. lajitza k. mlyako. Razbarkvash hubavo kato nakraya pribavish i nastargan domat ili razmita s.l. domateno pure. Patladganite predvaritelno izparjeni i ottzedeni se redat v tava - red patladjani otgore kaymata i naryazani na kragcheta kartofi i nakraya se zavarshva s patladjana. Slaga se da se peche. Otdelno se pravi zalivka - sos beshamel/maslo,cup. l. brashno edno yaitze,mlyako/. Sled kato se e izpekla musakata se slaga zalivkata i se vrashta oshte malko vav furnata. I togava idva red da si obligesh prastite. Nazdrave!
  • Мария Царева каза на Apr 04, 2010:
    След като нарежеш патладжана на шайби,посолиш го,за да си пусне горчивото и го измиеш,леко се бланшира в подсолена вода.Като изстине и се отцеди,овкусяваш го.потапяш в брашно,яйце и пържиш.Така обаче става по-мазен.Ако след яжцето го натупаш с натрошен на ситно(но не смлян)царевичен корнфлекс,става хрупкав.После правиш кисело мляко с чесън и копър,но не заливаш,режеш парченца,топиш иии...да ти е сладко!По същия начин бланширан,можеш да го съхраняваш и във фризер.Надявам се да съм била полезна.
  • Kolio Tzanev каза на Dec 03, 2009:
    Забялязах интересни предложения за патлажаните.Не намерих до сега рецепта как патлажани които лятото сме изпекли на скара да ги приготвим през зимата .Провах да ги панирам като чушки нещо не стана .Ако някой може да даде съвет как да се панира патлажан такъв ще бъда благодарен
Добави коментар