Добре дошли в Merudii.com - кулинарният портал!

Запазване и освежаване на хранителни продукти

20.10.2009

Запазване и освежаване на хранителни продукти

Изсъхнал кашкавал и втвърдено сирене се освежават, като се залеят с прясно мляко или се пуснат в разредено кисело мляко и се оставят да престоят на студено.

Кашкавалът се съхранява най-добре в кутия за хранителни продукти с 1-2 бучки захар в нея.

Сух кашкавал се освежава като се увие в навлажнена кърпа и се оставя да престои в хладилник.

Сирене с неприятен дъх се изплаква обилно със студена вода и се нарежда в кутия за хранителни продукти, като между тях се постави парченца хрян. Залива се със саламура и се оставя да престои два дни.

Маслото с неприятен дъх може да се оправи, като се пусне в студена вода с малко сода бикарбонат в нея и се изплакне след няколко часа обилно с вода.

Друг вариант за маслото с лош дъх е да се стопи и в него се пуснат няколко парчета моркови.

Прясното мляко не трябва да престоява в хладилник повече от 3 дни, най-добрата температура за съхраняването му е около нула градуса.

Маслините ще имат по-добър вкус, ако ги наредите в стъклен буркан , между тях поставите няколко резенчета лимон, ситно нарязан магданоз и ги залеете с олио или зехтин.

Сложете яйцата в хладилника, преди да ги употребите за приготвяне на крем или кейк. Студените белтъци и жълтъци се разбиват много по-добре, бухват и не спадат.

Преди разбиването яйцата трябва да са със стайна температура, за да не се пресекат.

Ако се пресече майонезата по време на правенето й, от сместа се сипва върху порцеланова купа, изплакната с белтък. Бърка се ,докато стане гладка смес. След това с постепенно бъркане се прибавя и останалата пресечена майонеза.

Значително ще се увеличи количеството на майонезата, ако накрая прибавите и разбитите на сняг белтъци.

 


 

Коментари

  • Пепеляшка каза на Nov 30, 2009:
    Много полезни съвети!
Добави коментар